Мекицата като символ на детското безгрижие и пробивът ѝ в забързаното ни ежедневие

Мекицата…

Когато чуем свещената дума „мекица“ или дори още по-умилителната ѝ версия „мекичка,“ веднага се връщаме назад във времето към детските утрини, когато рядко бързахме, а когато го правехме никога не е било по работа. Представете си това: Събуждаш се около 8:30 от данданията в кухнята.

Шумотевицата не е толкова силна, че да предизвика яростта на вкиснатите съседи, но достатъчна че да те изтръгне от сладкия свят на сънен блян и да те примами с още по-сладкото ухание на пресни мекици в хола. В кухнята е горещо, дори за лятно утро. Аспираторът работи с всички сили и понякога дори се закашля, понеже е уморен да се бори за ток с останалите 15 аспиратора в блока, които, измъчени, си вършат работата толкова упорито.

Прозорецът е отворен,

но не помага особено, понеже навън е също толкова задушно и топло. Майка ти или баба ти шета забързано, но уверено наляво-надясно. Набързо те целува по челото и ти казва добро утро с топла усмивка на лице. Преди да се усетиш, че потта от челото ти сигурно е полепнала по устните й, чиния, пълна с мекици, замества чувството на дискомфорт с наслада.

Бързо впиваш малките си остри зъби, някои от които може би дори още млечни, в тестеното вълшебство, а светът става малко по-добър, слънцето се усмихва малко по-широко, а ти спираш да се потиш, защото забравяш, че в стаята е около 43 градуса.

Не сме много сигурни от кога е наоколо рецептата за мекицата, но сме абсолютно убедени във факта, че през всяка една от тези години броят на усмихнати хора сутрин е бил значително по-висок отколкото през предходните. Честно казано, не мисля, че има по-добър начин да започнеш деня си.

Интересен факт,

който си струва да споменем в това скромно, но искрено любовно писмо, посветено на любимата ни закуска, е че дори и нашите приятели унгарците са на абсолютно същото мнение, понеже и те се наслаждават на мекицата от години, даже си имат собствено име за нея- Лангош (на унгарски: Lángos). Има и леки разлики в рецептата, те ги поръсват с настърган чесън, сметана и олио, а понякога дори и разтапят малко кашкавал отгоре й, ние пропускаме тези съставки.

Интересно е как мекицата обикновено ни напомня най-вече за детството, но много от нас сме спирали да си похапват мекички дори и в малко по-напреднала възраст. Преди да ни изпратят до детската градина са ни приготвяли мекици вкъщи, а ние лакомо сме ги поглъщали, понякога дори забравяйки да дъвчем.

В началното училище и в гимназията сме се бутали с по-големите (Всъщност, най-вече са ни бутали нас, но бихме предпочели да спестим този детайл и на себе си, и на хората около нас, нали?) на опашките пред баничарниците около училище, отново бързайки да ги натикаме в малките си прегладнели стомахчета преди да бие звънецът за влизане в час, понеже ако закъснеем може да ни дърпат ушите.

Лично аз си спомням дори как почти всяко лято, докато бях в гимназията, преди да отида на работа минавах да си взема в торбичка една топла мекичка с пудра захар (не прекалено много, понеже всички знаем какви са отношенията на гимназистите към дори малко по-едрите).

На същото място съм виждал и много възрастни хора да си взимат същото, с почти неописуема детска радост в очите. Захапват я дори преди да им върнат рестото.

Лесно е да се проследи пътят, по който минаваме всички ние през годините, но е дори още по-лесно да се проследи и жизнената траектория на мекицата, понеже двете линии се оказват почти винаги напълно паралелни.

Всички си тръгват, но мекицата остава-помнете!

Със или без пудра захар, с айрян или кафе, вкъщи или в поредното хипстърско кафе, което се опитва да я направи „тренди“, мекицата винаги ни връща на едно и също място. Място, към което обичаме да се връщаме и от което мразим да си тръгваме. Място изпълнено с блянове и надежда. С риск да прозвучи изтъркано до степен на профанност, бих казал преспокойно, че без значение къде и кога сме в живота, мекицата ни връща в детството.

 

 

 

Автор: Алекс Богдев

Запишете се за нашия имейл бюлетин, за да не пропуснете някоя апетитна статия.

А ние Ви обещаваме да ви испращаме само подбрана вътрешна информация (без спам).