Пътуването, което ни отведе до киселото мляко

Решихме да запълним единствения си свободен ден, като наемем кола и просто видим къде ще ни отведе пътят.

Пътуването с приятели е перфектният начин да избягаш от всекидневието си. Наблюдавахме цялата гама от цветове, които есента може да ти предложи докато колата се движеше по пътя, а ти гледаш заобикалящата те природа на България през прозореца. Изведнъж се досетих, че и преди съм бил тук-когато бях малък, с мама и татко. Пътуването с приятели може и да е най-добрият начин да се разсееш, но пътуванията със семейството-нищо не може да ги достигне. Това са моментите, в които се сближаваш дори още повече с хората, които обичаш, дори като дете. Майка ти и баща ти ти разказват истории от младините си, приключенията, които са имали, спомените си. Седиш си на задната седалка и слушаш внимателно. Тогава баща ти внезапно спира колата и виждаш, че се намирате до самотно ресторантче до пътя.

„Няма да намериш по-вкусно биволско кисело мляко от това тук.“- казва баща ти.

За първи път чуваш за кисело мляко от бивол. Влизате в топлото ресторантче и поръчвате. Старицата носи на масата ти киселото мляко, което е допълнено със сладко от боровинки. Опитваш го и усещаш колко мек и елегантен е всъщност вкусът на този десерт.

Най-накрая осъзнах, че карам по същият път, по който е карал и баща ми преди години. Започнах да се оглеждам за самотното ресторантче с очакване, знаейки, че ако следвам пътя, той ще ме отведе до същото място, на което сме били с родителите ми. Мина малко време и видях ресторанта. Знаех, че трябва да спрем, за да усетим танца на снежнобялата дама с партньора й-сладкото от боровинки, затова веднага паркирах колата до ресторанта.

„Няма да намерите по-вкусно биволско кисело мляко от това тук.“-казах аз,

точно както ми бе казал на мен баща ми. Бе студено и ветровито, затова с приятелите ми побързахме да влезем. Веднага усетихме топлината от камината в ресторанта. Посрещна ни усмивката на старицата от последния път. Започнахме да си говорим с нея за това къде сме били и къде смятаме да отидем по-късно на нашето пътуване. След това поръчахме киселото мляко. Донесоха ни го със сладко от боровинки и чаша горещ чай. Красивите резби на животни в дървените стени ни наблюдаваха как пием. Още първата хапка те връща на задната седалка в колата на родителите ти. Отново, слушайки историите им от времената, в които са били по-млади. Когато приключихме, си поговорихме малко с жената, която ни препоръча къде другаде можем да се отбием. След като си купихме по няколко буркана кисело мляко отново поехме по пътя си.

Киселото мляко е нещо много специално за България.

Всъщност, тя е страната, която го разпространява в Запада, превръщайки го в популярния продукт, който е днес. Българите твърдят, че е открито случайно, преди около 4000 години от номадски племена. Торбичките от животинска кожа, в които са носили млякото си, са създали перфектната среда за ферментация и така се е появило киселото мляко. Смята се, че това е начинът, по-който то е било открито на много места. И все пак, българското кисело мляко е уникално заради бактерията Lactobacillus Bulgaricus, която се използва за ферментация на млякото и се намира само във въздуха на България. Придава на киселото мляко вкус, различен от този на всички други кисели млека, а с помощта на животните като например крави, биволи и овце, които се хранят и живеят на богатите пасища, богатството на вкуса и ползите за здравето стават още по-значителни.

Киселото мляко е типична кулинарна наслада и се използва в много ястия.

Българите го добавят в мусака си, както и в блюда като дроб сарма, или пълнени чушки с ориз и кайма. Една от най-страхотните летни, студени супи-тараторът се прави от кисело мляко, разбъркано във вода, накълцана краставица, чесън и ситно нарязан копър. Няма по-добър начин да започнеш обяда си, след като сте се пекли на слънцето със семейството или приятелите ви, както и няма нищо по-добро от това да плуваш в красивите и спокойни води на Черно море, със студена купа таратор, която да те чака в близкия капан. Това е само един от многото начини, по които тараторът прави животът ви по-добър. За тези от вас, които обичат да купонясват и имат махмурлук на следващата сутрин- киселото мляко може да ви помогне и тук. Използва се за великата и могъща напитка, лекът за махмурлука,

напитката, която избистря главите на много български студенти преди лекциите и изпитите им след купонджийска вечер, напитката, която е дар от боговете, АЙРЯНЪТ. Лечебната отвара е направена от разбъркано кисело мляко с вода и сол. Най-добре върви с баница- за да се справим и с пост-пиянския глад. Друга класика е и киселото мляко с бисквити. Просто натрошете бисквитите в купа с кисело мляко, а ако ви се иска нещо малко по-сладко може да добавите и мед. Оставете го за няколко минути така, за да попие киселото мляко в бисквитите и се насладете на невероятния вкус на тази семпла закуска. Това е то, българското кисело мляко. Винаги ще се гордеем с него и винаги ще го използваме в кулинарията си, все пак, няма как да не се възползваш от най-доброто.

Запишете се за нашия имейл бюлетин, за да не пропуснете някоя апетитна статия.

А ние Ви обещаваме да ви испращаме само подбрана вътрешна информация (без спам).